Luovasti pianolla 2

Luovasti pianolla 2 on vapaan säestyksen opetukseen painottuva pianokoulu. Se sisältää perustaso 1:n oppimateriaalin soittotekniikasta, nuotinluvusta ja kaikista vapaan säestyksen osa-alueista.

Kirjojen tilaukset verkkokaupasta tai sähköpostilla info@luovastipianolla.fi.

Nuotinluvun ja muun musiikinteorian sekä soittotekniikan opetus

Tavoitteena on oppia lukemaan sujuvasti kaiken korkuisia nuotteja G- ja F-avaimella sekä rytmejä, joissa on mukana taukoja. Nuotinlukua voi oppia soittamalla kirjassa olevia kappaleita ja viiden nuottipelin avulla. Pianokoulun erikoisuutena on se, että nuotinlukua opetettaessa useimmilla sivuilla harjoitellaan nuotinluvun lisäksi monipuolisesti vapaan säestyksen eri osa-alueita.

Luovasti pianolla 2 -kirjan ensimmäisessä luvussa harjoitellaan soittamaan kappaleita intervalleilla. Toisesta luvusta lähtien soitetaan kolmisointuja. Kolmannessa luvussa harjoitellaan pedaalin käyttöä ja viidennessä luvutta opetellaan kaarituksia.

Sisällysluettelosta selviää, mitä soittotekniikkaan ja nuotinlukuun kuuluvia asioita kirjassa opetetaan.

Vapaan säestyksen opetus

Tämän kirjan avulla oppilas oppii sointumerkeistä, tarkasta nuottikuvasta ja korvakuulolta soittamisen perusasioita. Lisäksi hän oppii säestämisen ja muun yhteissoiton sekä improvisoinnin, säveltämisen, soinnuttamisen ja transponoinnin perusasioita. Helpot, paljon käytetyt musiikkityylit eli 3/4-balladi, valssi, 4/4-balladi ja ns. humppa tulevat tutuiksi. Myös beat-komppiin tutustutaan.

Vapaan säestyksen osa-alueiden lisäksi Luovasti pianolla 2:ssa harjoitellaan tarkasta nuottikuvasta soittamista ja joitakin kappaleita voi soittaa bändin kanssa, jos siihen on resursseja, koska kannatan monipuolista pianonsoitonopetusta.

Liitesivuilta löytyy vasemman käden säestystapoja, helppoja säestyskomppeja, ohjeita improvisointiin ja sovitusideoita yhteissoittoon. Niitä voi ja kannattaa hyödyntää muissakin kuin pianokoulussa olevissa kappaleissa.

Ohjelmisto

Soittotekniikan, nuotinluvun, muun musiikinteorian ja vapaan säestyksen opetus on vaikuttanut ohjelmiston valintaan ja sovituksiin. Ohjelmistossa on yhteensä 57 laulua tai soittokappaletta, joista 47 lauluun on kirjoitettu sanat. Kappaleiden joukossa on kansansävelmiä, lastenlauluja, joitakin nuorille ja aikuisille sopivia lauluja, hengellisiä sävelmiä, joululauluja, muutamia minun, perheenjäsenieni ja ystävieni sävellyksiä ja sanoituksia sekä joitakin muiden säveltäjien säveltämiä hyviä lauluja.

Ulkoasu

Luovasti pianolla 2 -kirjassa on 96 sivua, joista 16 on värillisiä. Kierrekantinen spiraalisidottu kirja pysyy hyvin auki pianon nuottitelineellä, eikä rikkoonnu helposti. Kannet on laminoitu.

Tekstit on kirjoitettu selkeästi ja musiikkitermit on selitetty. Kirjassa on useita kynällä tehtäviä nuottitehtäviä sekä viisi opettavaista nuottipeliä. Piirretyt kuvat ja valokuvat tukevat soittotekniikan ja nuotinluvun opetusta sekä kappaleiden sisältöä.

Eteneminen

Pianokoulussa on hyvä edetä järjestyksessä eteenpäin luku luvulta. Oppilas voi keskittyä yhteen uuteen asiaan kerrallaan ja pidemmän aikaa tiettyyn asiakokonaisuuteen. Uusiin asioihin ja toimintoihin tutustutaan ensin kokonaisuutena ennen kuin niitä aletaan harjoitella yksityiskohtaisemmin vaihtelevien ja monipuolisten tehtävien avulla. Asiat esitetään selkeästi ja perusteellisesti. Soittotekniikan, nuotinluvun ja muidenkin asioiden opetuksessa edetään järjestelmällisesti helposta vaikeampaan siten, että uudet opittavat asiat pohjautuvat aikaisemmin opittuihin tietoihin ja taitoihin. Pianokoulussa edetään valikoiden silloin, kun oppilaalla on aikaisempaa osaamista tai pianokoulua käytetään lisämateriaalina toisen pianokoulun ohessa.